Δεν έχουμε δυνατότητα να επισκεφθούμε δωρεάν τα μουσεία

Αποσπάσματα επισημάνσεων από δύο συναδέλφους της ΑΣΚΤ, σχετικά με την δυνατότητα ελεύθερης εισόδου των διδασκόντων και των αποφοίτων της ΑΣΚΤ, στα Μουσεία της χώρας:

Εδώ και 15 ημέρες, δεν έχουμε πλέον δυνατότητα να επισκεφθούμε ελεύθερα τα μουσεία, ούτε ως διδάσκοντες ούτε ως καλλιτέχνες.

Επιχείρησα προχθές να βγάλω κάρτα ελεύθερης εισόδου στο εθνικό αρχαιολογικό μουσείο, στη γραμματεία και με έδιωξαν, λέγοντας πως δεν έχω δικαίωμα… ούτε ως γλύπτρια ούτε ως διδάσκουσα.
Μόνο οι αρχιτέκτονες και οι αρχαιολόγοι.
Μου φάνηκε εντελώς παράδοξο και τους τόνισα πως είναι ντροπή σε ένα μουσείο γεμάτο με εκθέματα που έχουν παράξει καλλιτέχνες να μην τους επιτρέπεται ελεύθερα η είσοδος, παρά μόνο στους μελετητές τους.
ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΟ.
Σίγουρα υπάρχουν σπουδαιότερα θέματα αυτή τη στιγμή αλλά και κάτι τέτοια σου αφαιρούν την ελάχιστη τιμή να απολαμβάνεις και να μελετάς κάτι που αφορά το αντικείμενο των σπουδών και της έρευνάς σου.
Επίσης χθες έγινε μια έκθεση γλυπτικής στο Μουσείο της Ακρόπολης. δηλ. σε έναν από τους χώρους που δεν μπορούμε πλέον να εισέλθουμε χωρίς το ακριβό αντίτιμο. Μου απάντησαν πως είναι υπάλληλοι και δεν έχει να κάνει ο νόμος μ΄αυτούς. Τους τόνισα πως είναι οι διορισμένοι διαχειριστές του μουσείου και έχουν υποχρέωση να έχουν λόγο και άποψη για τα θέματα που το αφορούν.
Έχω ήδη ενημερώσει το εικαστικό επιμελητήριο, που το αγνοούσε. Δεν ήταν καν ενημερωμένο από το υπουργείο. Και εκεί με αντιμετώπισαν σαν υπάλληλοι που θα το μετέφεραν στο Διοικητικό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίαση. Επίσης τους θύμισα πως υπάλληλος δεν σημαίνει ουδέτερος και αδιάφορος ιδιώτης.

Συγνώμη αν γίνομαι λίγο επιθετική… αλλά μου προκάλεσε μεγάλο θυμό όλη αυτή η διαδικασία… έκπληξη… και την απλή απολαβή πρέπει να την πληρώσω – σουμε σ΄αυτή τη πατρίδα… δεν το δέχομαι ηθικά μέσα μου.
Αυτοί οι μικροί αποκλεισμοί , προσθέτουν και διεγείρουν το αίσθημα του φασισμού.

Κατερίνα Αθανασίου

_______________________________________________________________________

Παρακάτω στην 7η σελίδα του ΦΕΚ 15ης Ιουνίου αναφέρονται τα άτομα που μπορούν να μπαίνουν δωρεάν στα Μουσεία και δεν νομίζω να αναφέρεται κάτι για τους καθηγητές της ΑΣΚΤ αλλά και για τους τελειόφοιτους της ΑΣΚΤ.

Σίγουρα αυτά είναι μικρές λεπτομέρειες στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα τόσο των Πανεπιστημίων όσο και της Ελλάδας γενικότερα. Είναι όμως νομίζω τακτική της τρικομματικής Κυβέρνησης να «εξαφανίζει» μικρές λεπτομέρειες.
Μήπως πρέπει να αντιδράσουμε ;

Μάνθος Σαντοριναίος

_______________________________________________________________________

Advertisements

One thought on “Δεν έχουμε δυνατότητα να επισκεφθούμε δωρεάν τα μουσεία

  1. στο μετρο αυτο εντασσουν και φοιτητες της ΑΣΚΤ ανω των 25 ετων (πληρωνουν μισο).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s