Παντελής Χανδρής

web invite3

Η γκαλερί Elika παρουσιάζει την νέα ατομική έκθεση του Παντελή Χανδρή με τίτλο «Ζήτημα πίστης».

Δύο χρόνια μετά την προηγούμενή  ατομική του έκθεση με τίτλο «Ο Άνθρωπος είναι ένα νησί», ο Χανδρής παρουσιάζει τέσσερα τσιμεντένια ανοικτά βιβλία. Μέσα από τις σελίδες τους, αναδυόταν ή βυθιζόταν ένα δαιδαλώδες αρχιτεκτόνημα. Ήταν το εγχειρίδιο για την κατασκευή ενός καταφυγίου (bunker). Στη νέα του έκθεση, τα αναπτύγματα αυτά αναδιπλώνονται, δίνοντας τη θέση τους σε ένα ογκώδες κλειστό τσιμεντένιο βιβλίο.

Αυτή την νέα ενότητα την  πλαισιώνουν νησιά. Χέρσα, έρημα, απόκοσμα. Η φύση εδώ μοιάζει να επανακτά την πρωτόγονη αγριότητα της.

Σε δύο βιντεοπροβολές προβάλλονται τέσσερεις τόποι  να αποκαλύπτονται στον θεατή, περιστρεφόμενοι κατά 360ο γύρω από τον εαυτό τους. Τέσσερα νησιά – τέσσερεις τόποι οριοθετούν έναν χώρο που αιωρείται μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού.

Ο Χανδρής μέσα από μια ποικιλία εικαστικών διαχειρισμών, ως ένας σύγχρονος περιηγητής – φυσιοδίφης, αποκαλύπτει την συνεχή διαλεκτική του χώρου με διαφορετικές χρονικότητες. Μέσα από μία σειρά αυτοτελών σχεδίων μεγάλης τεχνικής ακρίβειας και λεπτομέρειας, αποτυπώνει  τους μορφολογικούς τους μετασχηματισμούς, καθώς φωτίζονται από τη κίνηση του Ήλιου και της Σελήνης. Η απουσία χρώματος, του ουρανού καθώς και της θάλασσας, εντείνουν το αίνιγμα της ύπαρξης και θέσης των τόπων αυτών.

Σε διαφορετικά είδη χαρτιών σχεδιάζοντας, ιχνογραφώντας και τυπώνοντας, συνθέτει μία υβριδική τοπιογραφία. Πάνω της μαύρα ριζόχαρτα τα οποία φέρουν αποτυπώσεις αστερισμών, γίνονται λεπτεπίλεπτα προστατευτικά κελύφη, που παίρνουν τη θέση των νήσων. Ο έναστρος ουρανός γίνεται ο τόπος.

Με ξύλινα μέτρα οικοδομής δημιουργεί μια in situ εγκατάσταση (είναι άραγε αυτοί οι αφιλόξενοι όγκοι μετρήσιμοι;), επιχειρώντας να κατασκευάσει ένα  φανταστικό τόπο.

Ο Παντελής Χανδρής γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Έχει κάνει 11 ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές σημαντικές ομαδικές εκθέσεις. Το 2010 βραβεύθηκε με το βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Τεχνοκριτικών. Διδάσκει στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Εγκαίνια Πέμπτη, 11.04.13, 8μμ
Διάρκεια έκθεσης 11.04 – 25.05.13
Ώρες λειτουργίας Τρίτη – Παρασκευή 12-8μμ, Σάββατο 12-4μμ

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s