Ανακοίνωση της ΓΣ της ΑΣΚΤ σχετικά με την αναβολή των εισαγωγικών εξετάσεων – Ομόφωνο ψήφισμα των ΓΣ των Τμημάτων της ΑΣΚΤ

Ανακοίνωση

Ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής Καλών Τεχνών σχετικά με την αναβολή διεξαγωγής των Εισαγωγικών Εξετάσεων στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ

tumblr_msmip8mqi91qb40jso1_1280

Οι Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων της ΑΣΚΤ (Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης) συνήλθαν στις 5/9/2013, προκειμένου να εκτιμήσουν τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Παιδείας και να τοποθετηθούν απέναντι στα βεβιασμένα και εκβιαστικά σχέδια της διαθεσιμότητας 1500 διοικητικών υπαλλήλων που υπηρετούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας. Ως καταληκτική ημερομηνία της τελικής απομάκρυνσης, διαθεσιμότητας και ως χρόνος δημοσιοποίησης της ονομαστικής λίστας των υπό καθεστώς απόλυσης υπαλλήλων, έχει οριστεί από την κυβέρνηση η 16η Σεπτεμβρίου.

Οι πρόσφατες εξαγγελίες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας για την άμεση κοινοποίηση της ονομαστικής λίστας στις 16 Σεπτεμβρίου, ανεξαρτήτως της όποιας απόφασης των διοικήσεων των Πανεπιστημίων, συνιστά την πρώτη αντικειμενική δυσκολία για την διεξαγωγή των προγραμματισμένων εισαγωγικών εξετάσεων του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών. Η οποιαδήποτε μείωση του προσωπικού επιτήρησης από τις 16/9 (διοικητικού προσωπικού της Σχολής) θέτει σε κίνδυνο την ομαλή και αδιάλειπτη διεξαγωγή τους στον αρχικά προγραμματισμένο χρόνο.

Συνακόλουθα οδήγησε την Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων στην εξαγγελία απεργιακών κινητοποιήσεων κατά τις προσεχείς ημέρες και ακολούθως στην ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΑΣΚΤ για συμμετοχή στις αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία, τα εργασιακά δικαιώματα και την αναγνώριση της ενεργούς συμμετοχής και συμβολής τους στο έργο και την λειτουργία των Ελληνικών Δημόσιων Πανεπιστημίων. Τα παραπάνω καθιστούν αδύνατη τη διεξαγωγή στις αρχικά προγραμματισμένες ημερομηνίες των εισιτηρίων εξετάσεων του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών.

Θα πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι τα μέτρα αυτά πλήττουν ευθέως το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού των ΑΕΙ, προδιαγράφουν την μελλοντική απόλυσή του, καταδικάζοντας -υπό τις παρούσες συνθήκες – τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους στην απελπισία και την κοινωνική εξαθλίωση… Παράλληλα τα μέτρα αυτά με την απώλεια διοικητικού προσωπικού, επενεργούν άμεσα στην περαιτέρω υποβάθμιση, την μείωση των λειτουργικών προϋποθέσεων και την υποστελέχωση των Πανεπιστημίων, δυσχεραίνουν το έργο που επιτελούν, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις καθιστούν πλέον αδύνατη και αυτή την τρέχουσα συμβατική λειτουργία τους. Τα Πανεπιστήμια με το έργο που επιτελούν συμβάλουν αποφασιστικά στην επιτακτική αναγκαιότητα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Χώρας και ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, αποτελούν ίσως την μοναδική ασφαλή επένδυση για το μέλλον.

Οι εξελίξεις αυτές συμπίπτουν με τον χρόνο των εισιτηρίων εξετάσεων στην ΑΣΚΤ και συνιστούν ένα σημαντικό αντικειμενικό πρόσκομμα για την ομαλή διεξαγωγή τους, που σύμφωνα με το νομικό κανονιστικό πλαίσιο γίνεται -και ουσιαστικά προσφέρεται -αποκλειστικά από το σύνολο του διοικητικού προσωπικού της Σχολής. Η οποιαδήποτε μείωση του προσωπικού επιτήρησης, θέτει σε κίνδυνο την διενέργειά τους στον αρχικά προγραμματισμένο χρόνο.

Η Γενική Συνέλευση της Σχολής, εξέτασε διεξοδικά και επί μακρόν -εκτός των παραπάνω -και μια σειρά άλλων αντικειμενικών δεδομένων και εκτίμησε ότι καθίσταται αδύνατη η διεξαγωγή των ετήσιων εισαγωγικών εξετάσεων στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ στον αρχικά προγραμματισμένο χρόνο. Με γνώμονα τα έκτακτα δεδομένα και, κυρίως με αυξημένο το ακαδημαϊκό και κοινωνικό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους 950 υποψήφιους και τις οικογένειες τους, προκειμένου να αποφευχθεί -στο μέτρο του δυνατού -η ταλαιπωρία, η αγωνία και το οικονομικό κόστος, ιδιαίτερα για υποψηφίους που θα μετακινηθούν από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας για να συμμετάσχουν στη δοκιμασία των εισαγωγικών εξετάσεων. Αποφάσισε ομόφωνα την αναβολή της διεξαγωγής των εισαγωγικών εξετάσεων κατά δύο εβδομάδες, μεταθέτοντας την ημερομηνία έναρξής τους στις 23 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον νέο προγραμματισμό η πρώτη ομάδα υποψηφίων προβλέπεται να ξεκινήσει τις εξετάσεις την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου και να ολοκληρώσει την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου.

Η δεύτερη ομάδα υποψηφίων προβλέπεται να ξεκινήσει τις εξετάσεις την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου και να ολοκληρώσει την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου.

Η απόφαση για την μικρή χρονική αναβολή, διασφαλίζει όλες τις προϋποθέσεις για την ομαλή διεξαγωγή και την ολοκλήρωση της ενιαίας διαδικασίας των εισαγωγικών εξετάσεων, χωρίς τον κίνδυνο να ανασταλούν, εξαιτίας έκτακτων αντικειμενικών δυσκολιών. Επιπλέον, παρέχει όλες τις εγγυήσεις για την επαρκή και αδιάλειπτη επιτήρησή τους, που όπως προαναφέρθηκε, προσφέρεται αποκλειστικά από το διοικητικό προσωπικό του Ιδρύματος.

Στις 18 Σεπτεμβρίου θα συνέλθουν εκ νέου οι Γενικές Συνελεύσεις όλων των Συλλογικών Οργάνων του Ιδρύματος προκειμένου να εκτιμήσουν τα δεδομένα, την πορεία και τις σχετικές εξελίξεις στα μνημονιακά μέτρα της διαθεσιμότητας.

Η Γενική Συνέλευση της Σχολής αποφάσισε σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον δίκαιο αγώνα των Διοικητικών Υπαλλήλων και όλης της Ακαδημαϊκής κοινότητας, ενάντια στα μέτρα της διαθεσιμότητας και των οριζόντιων απολύσεων, μέτρα που πυροβολούν τις πραγματικές ζωές των εργαζομένων στα ΑΕΙ και επαναληπτικά σημαδεύουν την καρδιά του Δημόσιου Πανεπιστημίου, να αναστείλει τη διοικητική λειτουργία του Ιδρύματος από την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου έως και την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου και από την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου έως και την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου.

Να αναστείλει επίσης την Ακαδημαϊκή λειτουργία του Ιδρύματος, που στην παρούσα περίοδο επικεντρώνεται αποκλειστικά στην διεξαγωγή των εισαγωγικών καλλιτεχνικών εξετάσεων, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών που προέκυψαν.

Στον αγώνα αυτό καλεί όλα τα μέλη της κοινωνίας, τον Έλληνα Πολίτη, τους γονείς και τους υποψήφιους να συμπαρασταθούν στον δίκαιο, ανένδοτο αγώνα για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία και στη μόρφωση, για την υπεράσπιση των θεμελιωδών δημοκρατικών, κοινωνικών κατακτήσεων που διασφαλίζουν όχι μόνο την εισαγωγή των υποψηφίων στην ΑΣΚΤ αλλά και τους όρους της συνέχισης και της ολοκλήρωσης των σπουδών τους .

Διεκδικούμε το παρόν μας , διασφαλίζουμε ένα ανθρώπινο αύριο

Aθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2013

+

tumblr_msodg0HwW51qb40jso1_1280

Ομόφωνο ψήφισμα των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
(Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, Τμήμα Θεωρίας & Ιστορίας της Τέχνης)

Μια ακόμη ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά με εξαιρετικά δυσοίωνες προοπτικές. Το Υπουργείο Παιδείας με πρόσφατη εγκύκλιό του (Μεταρρυθμιστικές Δράσεις ΥΠΑΙΘ-ΑΕΙ – 113287/14/8.2013/ΙΒ), απαιτεί στη βάση ασαφών και έωλων κριτηρίων την άμεση διαθεσιμότητα έως την απόλυση άνω των 1500 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ. Η απόφαση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη:

α) την αυτοδιοίκηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και τους εσωτερικούς κανόνες λειτουργίας τους β) την συνεχή και μακροχρόνια απομείωση του προσωπικού των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που καθιστά δυσχερέστατη όχι μόνο μια υψηλού επιπέδου λειτουργία, αλλά την ίδια την λειτουργία γ) η εγκύκλιος αυτή ακυρώνει την πολυετή και ουσιαστική προσφορά των διοικητικών υπαλλήλων στο εκάστοτε ίδρυμα, γίνεται τυφλά και παραβλέπει το γεγονός ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι ένας αναπόσπαστος κρίκος στην ομαλή και υψηλών προδιαγραφών λειτουργία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων δ) το κυριότερο, καταδικάζει σε διαθεσιμότητα και άμεση απόλυση ένα σύνολο εργαζομένων σε μια εποχή οικονομικής κατάρρευσης και ανύπαρκτων επαγγελματικών και βιοποριστικών διεξόδων, συνθήκες που θα έχουν δραματικές επιπτώσεις στις ζωές των ανθρώπων.

Επιπλέον, η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προηγούμενων αποφάσεων, εξωθεσμικών παρεμβάσεων και μέτρων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, όπως η οικονομική ασφυξία – απόρροια της κλιμακούμενης υποχρηματοδότησης, η καθυστέρηση νέων διορισμών, η ανυπαρξία νέων προκηρύξεων σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις, η ουσιαστική κατάργηση των συμβασιούχων διδασκόντων (ΠΔ407/80), η μείωση των φοιτητικών παροχών και πολλά άλλα που έχουν καταστήσει ολότελα δυσχερή έως αδύνατη την λειτουργία των Πανεπιστημίων με άμεσο αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο, το οποίο εκτός από τη δραματική μείωση των αποδοχών του έρχεται αντιμέτωπο με την αποστέρηση του πολύτιμου αγαθού της δημόσιας παιδείας. Είναι προφανές ότι τα μέτρα του Υπουργείου δεν είναι δημοσιονομικής φύσεως αλλά πολιτικής και βάλλουν ευθέως την Παιδεία και την κοινωνία.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα της ΑΣΚΤ με επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης και του κοινωνικού της ρόλου εκφράζει ομόφωνα τη βούλησή της να υπερασπιστεί το δημόσιο Πανεπιστήμιο, το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα όλων στην εργασία και να αντισταθεί στην συνεχή οικονομική εξαθλίωση, καθώς επίσης και στην εξόφθαλμη και επαναλαμβανόμενη αυθαιρεσία των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.

Ως εκ τούτου αποφασίζει να σταθεί αλληλέγγυα στο πλευρό των συναδέλφων διοικητικών υπαλλήλων και να στηρίξει τα δίκαια αιτήματά τους. Πιο συγκεκριμένα αποφασίζει ομοφώνως να αναστείλει τη λειτουργία του ιδρύματος από 9-11 Σεπτεμβρίου και από 16­17 Σεπτεμβρίου. Στο μεσοδιάστημα όλα τα συλλογικά όργανα της πανεπιστημιακής κοινότητας θα παραμείνουν ενεργά προκειμένου να συνεκτιμούν την καθημερινή εξέλιξη των γεγονότων και να επαναπροσδιορίζουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, επιδιώκοντας παραλλήλως την κοινή δράση με τα άλλα Πανεπιστήμια της χώρας.

Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2013

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s