Μάθημα Σχεδίου και κατανομή διευθυντών εργαστηρίων

Σχετικά με τα εργαστήρια

Όλοι γνωρίζουμε ότι κατά την διετία 2012 – 2014 συνταξιοδοτήθηκαν 12 μέλη ΔΕΠ και ταυτόχρονα αυξήθηκε ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών (100-105). Αυτό όπως είναι φυσικό, έχει αντίκτυπο στην συνολικότερη λειτουργία της Σχολής.
Γνώμονας όλων των αλλαγών που θα ακολουθήσουν στην ΑΣΚΤ, είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη και ουσιαστικότερη αξιοποίηση των ικανοτήτων όλων των διδασκόντων, με συγκεκριμένο αντικείμενο διδασκαλίας, με ενίσχυση των καινοτόμων ιδεών μέσω ενός προγράμματος σπουδών, προς κύριο όφελος των φοιτητών και της εκπαίδευσης γενικότερα.

Μικρό μέρος των αλλαγών αυτών, είναι και η καινούρια κατανομή των διευθυντών των εργαστηρίων -που αυξάνονται κατά ένα- και αυτή τη στιγμή είναι η εξής:

  1. Ανετέθη στον Καθηγητή κ. Μιχάλη Μανουσάκη, η διεύθνση του Ε’ εργαστηρίου ζωγραφικής (πρώην διευθυντής κ. Δ. Σακελλίων).
  2. Ανετέθη στον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Γιώργο Καζάζη, η διεύθυνση του ΣΤ’ εργαστηρίου ζωγραφικής (πρώην διευθυντής κ. Τ. Πατρασκίδης).
  3. Ανετέθη στον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Ζάφο Ξαγοράρη, η διεύθυνση του Η’ εργαστηρίου ζωγραφικής (πρώην διευθυντής κ. Α. Χριστάκης).
  4. Ανετέθη στην Καθηγήτρια  κ. Αφροδίτη Λίτη, η διεύθυνση του Γ’ εργαστηρίου γλυπτικής (πρώην διευθυντής κ. Γ. Χουλιαράς).

Τα υπόλοιπα εργαστήρια παραμένουν ως έχουν.

Σχετικά με το κατ’ επιλογή μάθημα του Σχεδίου

xoros

Το κατ’ επιλογή Μάθημα του Σχεδίου με την σημερινή του δομή, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010 όπου και το ανέλαβα, διακόπτοντας την εικοσάχρονη συνεργασία μου με το Ε’ εργαστήριο Ζωγραφικής.

Στα τέσσερα αυτά χρόνια προσπαθήσαμε μέσα από την άσκηση και την εμπειρία, να κατανοήσουμε το σχέδιο ως πρωταρχικό πεδίο δημιουργίας στις διάφορες μορφές τέχνης και με ο,ποιο μέσο των εικαστικών τεχνών.
Οι φοιτητές παρουσίασαν πολλές φορές την δουλειά τους, κάναμε πολλές εποικοδομητικές συζητήσεις, δόθηκαν ασκήσεις που πιστεύω ότι βοήθησαν στην κατανόηση, όξυναν την περιέργεια αλλά και την εικαστική αντίληψη για τα πράγματα.
Έστησα άπειρες συνθέσεις για τις εκάστοτε ανάγκες του μαθήματος.
Είδα πολλές διπλωματικές παρ’ ότι δεν είχα την δυνατότητα να τις υποστηρίξω μετά έμπρακτα κατά την διάρκεια των κρίσεων.
Προσπάθησα να κρατήσω το ενδιαφέρον των φοιτητών τότε που η σχολή επί ενάμιση σχεδόν χρόνο δεν είχε μοντέλα, αποδεικνύοντας αυτό που λέω πάντα, ότι σχέδιο και ζωγραφική – τα εικαστικά γενικότερα -, δεν είναι μόνο η μελέτη του ανθρωπίνου σώματος, αλλά ο,τιδήποτε μας κινεί το ενδιαφέρον και βασίζεται σε μία καθολική παρατήρηση σχέσεων και  επιλογής του καταλληλότερου μέσου για την υλοποίηση του έργου.

Πραγματοποιήθηκαν εκθέσεις από τους φοιτητές και σε συνεργασία με τους φοιτητές του θεωρητικού τμήματος της ΑΣΚΤ. (Ένα έργο γεννιέται στο Δήμο Μαρκόπουλου, συμμετοχή στα 150 χρόνια από την γέννηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, η έκθεση Θύμα + Θύτης στα πρώην Δημοτικά σφαγεία Ταύρου, η Δράση 9 φοιτητών στο Μουσικό Φεστιβάλ Ταύρου)
Τώρα ετοιμάζεται άλλη μία έκθεση με θέμα την Ψηφιακή και την Εικαστική Μνήμη, της οποίας τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 12 Νοεμβρίου του 2014 στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη στον Ταύρο.

Με αυτές τις ιδέες και σκέψεις, έχοντας ένα σαφώς ευρύτερο πεδίο δράσης, θα συνεχίσω και στην νέα μου θέση στο ΣΤ’ εργαστήριο το οποίο μου ανέθεσε η Σχολή.

Σχετικά με την αναγκαιότητα ύπαρξης του κατ’ επιλογή Μαθήματος του Σχεδίου, ελείψει κυρίως ενός πρώτου κύκλου σπουδών, θεωρώ ότι είναι αναγκαία και προσπαθώ να κάνω ο,τι είναι δυνατόν να παραμείνει ως έχει, ζητώντας ταυτόχρονα συγγνώμη για την ο,ποια αναστάτωση έχει δημιουργηθεί.

Οπωσδήποτε σχετική ανακοίνωση για το συγκεκριμένο ζήτημα, θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s